Lider de proiect:
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale din Tulcea a luat fiinta in anul 1993 prin reorganizarea tuturor obiectivelor muzeale din judetul Tulcea. Grupeaza 4 muzee (Muzeul de Arta Populara si Etnografie, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Arta, Centrul Muzeal Ecoturistic "Delta Dunarii") si mai multe obiective muzeale sau de cercetare in teritoriul
judetului (Casa Memoriala Panait Cerna - Cerna, Muzeul Satului Dobrogean - Enisala, Muzeul de Arta Orientala - Babadag, cetatile Argamum, Halmyris, Noviodunum, etc.).

Istoria institutiei este insa mult mai lunga, muzeul tulcean luand nastere in anul 1950, prin organizarea Muzeului Delta Dunarii cu 4 sectii: sectia istorie si arheologie, sectia etnografie, sectia stiinte ale naturii si sectia arta. In timp, muzeul s-a extins prin organizarea altor unitati muzeale. Astfel in anul 1975 s-a deschis sectia de Istorie si Arheologie din Parcul "Monumentul Independentei", in interiorul unui prim pavilion, ulterior extinsa prin constructia celui de-al doilea edificiu. In anul 1972 s-a organizat Muzeul de Arta, iar in anul 1989, Muzeul de Etnografie si Arta Populara.

In prezent, fiecare obiectiv muzeal al Institutului desfasoara activitatea sa proprie prin care se imbina riguros activitatea stiintifica de cercetare, conservare, restaurare, valorificare si imbogatire a patrimoniului cultural.

Noua strategie a institutiei are in vedere faptul ca produsul sau cultural trebuie dezvoltat intr-un context de integrare care sa implice educatia, turismul, dezvoltarea regionala, cooperarea transfrontaliera si transnationala, urmarind crearea unor efecte multiplicatoare prin actiuni pluridisciplinare. De asemenea, urmand politicile si strategiile europene in ceea ce priveste statutul institutiei muzeale in comunitate, ICEM Tulcea doreste sa se transforme radical, dintr-un factor pasiv al vietii sociale, intr-unul activ, capabil prin act cultural sa contribuie esential la dezvoltarea regionala. In acest context anual se implica activ in numeroase proiecte cu importanta judeteana, nationala, regionala sau transnationala.
Partener 1:
Partener 2:
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiect implementat de ICEM Tulcea
Str.14 Noiembrie, nr.1bis,Tulcea,
820009, Romania
Tel.: +40240513231; Fax: +40240513231
E-mail: relatiipublice@icemtl.ro
Web site: www.icemtl.ro; www.regiocult.ro
© ICEM  Tulcea  2012
Aceasta publicatie a fost produsa cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestei publicatii intra in responsabilitatea INSTITUTULUI DE CERCETARI ECO-MUZEALE TULCEA si nu reflecta in mod necesar pozitia oficiala Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013
Grafica, Design &
Hosting
 
Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat si co-finantat de statele participante in program.

Pentru informatii detaliate, va invitam sa vizitati http://ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm, http://www.ro-ua-md.net/index.php
Uniunea Europeana
Forum